Останні новини

Святкування дня Анни Ярославни в Санліс

Тра 17
14

Святкування дня Анни Ярославни в Санліс

14 травня в французькому містечку Санліс, яке розташоване на північ від Парижа, відбулося традиційне святкування Дня Анни Ярославни. Для участі у святкуваннях приїхали гості з Парижу, різних куточків Франції, України та інших країн. Містечко Санліс є знаковим для українців, адже там мешкала донька князя Ярослава Мудрого та королева Франції, Анна Київська та чотири року тому Паризька єпархія купила храм та згодом відкрила парафію святих Бориса і Гліба, при якому діє Культурний центр Анни Ярославни.



Розпочалося святкування покладанням квіті до пам’ятника Анни Київської за участі владик Бориса Ґудзяка, єпарха Паризького, та Гліба Лончини, єпарха Лондонського; Надзвичайного і Повноважного Посла України у Франції Олега Шамшура; голови Репрезентативного комітету українських товариств Франції Тараса Горішнього; Союзу українок та представників органів місцевої влади Санлісу. Після покладання квітів виконали гімни України та Франції. Також відбулося покладання квітів до пам’ятного знаку жертв Голодомору та політичних репресій, який встановлено поруч пам’ятника Анні Ярославні.



Центральним моментом святкування стала Божественна Літургія в абатстві святого Вінкентія, яку очолив владика Гліб у співслужінні владики Бориса, протосинкела о. Михайла Романюка, о. Юрія Лещинського, який є адміністратором храму свв. Бориса та Гліба у Санліс та о. Тараса Шагала з Відня. Спільну молитву прикрасили своїм співом два хори: катедральний хор св. Володимира Великого та молодіжний хор храму св. Варвари у Відні.



У своїй проповіді, владика Гліб зазначив, що історія зустрічі жінки-самарянки та шлях її навернення  є відображенням навернення кожного. На цьому шляху Бог чекає людину завжди перший.

https://www.youtube.com/watch?v=_IlQWR2Blzs

Свою увагу проповідник звернув на криницю, яка символізує наші бажання та прагнення, які ніколи нас не задовольняють, бо насправді в кожного з нас є глибинне прагнення Бога. “Але є одинока Криниця, яка дає воду життя вічного. І цією водою є Церква зі всіма її Таїнствами, Словом Божим. Ця криниця ніколи не вичерпується, а гарним прикладом цього є Таїнство Покаяння. Проте, часом є перепони, які не дають доступу до цієї криниці, але Христос з делікатністю їх усуває. Як наслідок, людина починає розвивати свої стосунки з Богом, а відтак починає іншим показувати дорогу до Бога”, – наголосив він.



Святкування продовжилися виставкою українських митців, які творили в Парижі в першій половині ХХ-го століття.та конференцією Віти Сусак, авторки монографії «Українські митці Парижа, 1900 – 1939». Також відбулася презентація Культурного центру Анни Ярославни у Санліс. Згодом, відбулося представлення “Української Академії Лідерства”, яка вже другий рік поспіль бере участь у травневих святкуваннях Дня Анни Ярославни. Цьогоріч були присутні два з п’яти осередків Академії: Харків та Полтава.



На завершення відбулася молитва-концерт Вечірні Пресвятої Богородиці, італійського композитора Монтеверді у виконанні хору «Les Goûts réunis», під керівництвом Домініка Дегремона з м. Нантер.

Фоторепортаж Аліни Вольф

Джерело: УГКЦ у Франції, Бельгії, Нідерландах, Люксембурзі та Швейцарії